Wat is tijd?

In de jaren, voorafgaande aan het jaar 2000, werd er afgeteld naar de millennium overgang. Ik werkte toen in een verpleeghuis waar ik elke maand een stukje schreef in het maanblad. Toen kwam ik op het idee om stukjes te schrijven over de tijd over een periode van ongeveer 2 jaar. En elk stukje bracht ons dichter bij het jaar 2000. Het laatste stukje kwam uit in december 1999.

Later heb ik deze stukjes nog wat veranderd en aangepast. Dat kunt u hier lezen. (alleen de tekst, niet de plaatjes er bij)

Het is ook de downloaden in pdf formaat met de plaatjes er bij: Klik hier

Deel 1 De ongrijpbare tijd

“Ik heb geen tijd” wordt er wel eens gezegd. Maar kan dat eigenlijk wel? Kun je tijd bezitten zoals je allerlei andere dingen bezit? Kun je tijd veranderen zoals je vorm kunt geven aan voorwerpen en stoffen? Je kunt tijd niet zien zonder instrumenten zoals een klok en een horloge. Dat heeft de tijd gemeen met de lucht die je ook niet zomaar kunt zien. Maar je kunt voelen dat de lucht er is als de wind waait. Je kunt lucht ook opsluiten in een zak of een ballon. Je kunt de lucht onder hoge druk zelfs vloeibaar maken. Je kunt de lucht ook afkoelen en verwarmen. De druk van de lucht is ook te meten. Kan dat met tijd ook allemaal?

Lees meer: Wat is tijd?